Noun/Pronoun Examples in Hindi & English [Updated]

Noun/Pronoun Examples in Hindi & English

हेलो दोस्तों आज के इस पोस्ट में हम आपको (Noun Examples in Hindi & English) के बारे में बताने वाले है जो की सभी Exam में पूछे जाते हैं इस पोस्ट में हम आपको (Noun/Pronoun Examples in Hindi & English), Noun क्या है, (What is Noun), Noun Examples, Noun Examples with English, Examples of Noun, Correct use of Noun etc.

Noun/Pronoun Examples with Hindi & English

What is Noun| Noun क्या है

Noun is the name of any person , place , any thing ,quality , condition and action.
किसी व्यक्ति , स्थान , वस्तु ,गुण ,दशा और कार्यकलाप के नाम को Noun कहते है.

जैसे :- person (ब्यक्ति ) —>Mukesh(मुकेश)
Place (स्थान) —>Patna(पटना )
Thing (वस्तु) —>Pen (कलम)
Quality ( गुण )—>Honesty (ईमानदारी)
Condition (दशा) —>Illness (बीमारी)
Action (कार्यकलाप)—> Movement(गति या चाल)

Correct use of Noun Examples:-

Noun/Pronoun Examples with Hindi & English

1. I have some works for you to do.
Ans:- work

2. They highly admire the sceneries of Kashmir.
Ans:- scenery

3. I can easily read and write the English alphabets.
Ans:- alphabet

4. I have met her many a times.
Ans:- time

5. She has written many poetries.
Ans:- poems

6. The shop is closed for repair.
Ans:- repairs

7. He has bought two dozens pens.
Ans:- dozen

8. She helped me with five thousands rupees.
Ans:- thousand

9. I shall give you many advices about your future career.
Ans:- bits of advice

10. He has given me many informations about her.
Ans:- pieces of information.

11. The magistrate has issued a summon asking me to attend his court on the 10th instant.
Ans:- summons

12. That main road is under repairs.
Ans:- repair

13. His son has been suffering from measle for ten days.
Ans:- measles

14. His hairs are grey.
Ans:- hair is

15. I intend to employ four man-servants.
Ans:- men-servant

16. He has bought many fishes.
Ans:- fish

See also  ERRORS, MISTAKES AND BLUNDERS IN USE OF NOUN

17. Mathematic is a difficult subject.
Ans:- Mathematics

18. He sold twenty sheeps yesterday.
Ans:- sheep

19. She ran a three-miles race.
Ans:- three-mile

20. He has gone out of station on a ten-days tour.
Ans:- ten-day

What is Pronoun | Pronoun क्या है?

Pronoun ऐसे शब्द को कहते हैं जो किसी Noun की जगह पर प्रयोग होता हो उसे हम Pronoun कहेंगे अर्थात ” Pronoun is a word, used in Place of a noun. Pro शब्द का अर्थ होता है “for” यानि ये नाउन की जगह पर प्रयोग होने वाला pronoun ।

जैसे ;

  • Mukul find a wallet,
  • He picked it up and give Chandni.
  • she threw it in the river.

इस वाक्य में मुकुल के लिए (he ) और wallet केलिए (it ) और चाँदनी के लिए She (pronoun) का प्रयोग किया गया है।

Correct use of Pronoun Examples:-

Noun/Pronoun Examples with Hindi & English

1. This pen is superior to your.
Ans:- yours

2. She cannot bear my separation.
Ans:- separation from me

3. Let me take your leave.
Ans:- leave of you

4. This is mine book.
Ans:- my

5. Between you and I, he is a dacoit,
Ans:- me

6. You and he have done his duty.
Ans:- your

7. You and I have done my duty.
Ans:- our

8. Good boys like you and he, should not abuse others.
Ans:- him

9. I, he and you are fast friends.
Ans:- You, he and I

10. You, I and he are in the wrong.
Ans:- I, you and he

11. I and he work together.
Ans:- He and I

12. Your’s sincerely.
Ans:- Yours

13. She is taller than me.
Ans:- I

14. It is me.
Ans:- I

15. Only you and him can do this work.
Ans:- he

16. If I were him, I should help you.
Ans:- he

17. He qualified himself as a doctor.
Ans:- qualified

18. Your letter is to my hand.
Ans:- hand

See also  Degree of Comparison Rules, Uses with Examples in Hindi

19. The thief hid himself in a cave.
Ans:- hid

20. The climate of Hyderabad is hotter than Srinagar.
Ans:- Than that of Srinagar

तो दोस्तों आज इस पोस्ट में हमने जाना Noun/Pronoun Examples with Hindi & English के बारे में| आशा है आप सभी को यह Post जरुर पसंद आया होगा, यदि आपको यह पोस्ट अच्छी लगी होतो हमारे इस पोस्ट (Noun/Pronoun Examples with Hindi & English) को अपने दोस्तों को भी शेयर जरुर करे| “Thanking you”

noun,nouns,collective nouns,proper noun,noun words,countable and uncountable,irregular nouns,common noun and proper noun,predicate nominative,common noun examples,uncountable nouns,nouns list,common noun,countable and uncountable nouns,singular and plural,noun examples,common and proper nouns,noun examples sentences,countable nouns,types of nouns,the different types of nouns,proper nouns,noun and its types with examples,kinds of nouns, 8 kinds of pronouns,demonstrative pronouns,indefinite pronouns,list of pronouns,personal & possessive pronouns,personal pronouns,possessive pronouns,pronoun words,pronouns,pronouns examples,pronouns list,relative pronouns,types and functions of pronouns,types of pronouns,types of pronouns chart,what is a pronoun?,learn english grammar,english grammar,grammar lesson,english,what is,pronoun list,pronoun for kids,pronoun examples,for kids

 

Leave a Comment